2.9 Otteluiden muodostaminen

Otteluohjelman avulla voit suunnitella tapahtumasi ottelut ja syöttää niiden tulokset. Ottelut tapahtumaan tulee aina "generoida" ja ne muodostetaan suunnittelemasi lohkokaavion mukaisesti. Lohkon joukkueille muodostetaan ottelut siten, että ne pelaavat yhdellä ottelukierroksella kerran toisiaan vastaan, mutta ottelukierroksia on mahdollista generoida lohkolle toki useampiakin. Otteluita ei järjestelmässä voi lisätä "manuaalisesti" tai poistaa, mutta otteluita on mahdollista jättää pelaamatta vaihtamalla niiden tilaksi "Peruutettu".

Voit muodostaa sarjan ottelut myös etukäteen ennen, kuin olet syöttänyt osallistuvat joukkueet. Näin ollen pystyt viestimään potentiaalisille osallistujille urheilutapahtuman kulun etukäteen. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että sarjan lohkokaavio on muodostettu kokonaan (ilman joukkueita).

Ottelut saat muodostettua automaattisesti klikkaamalla Lisää otteluita-painiketta. Otteluiden generoinnissa sinulla on mahdollista valita lisäätkö tapahtumaan kaikki puuttuvat ottelut, vai generoitko ottelut vain haluttuihin vaiheesiin. Yleensä halutaan generoida ottelut kaikkiin vaiheisiin, jotta ottelulista tulisi vastaamaan kokonaisuudessaan aiemmin suunniteltua vaiheistusta ja lohkokaavioita.

Otteluiden lisääminen ensimmäistä kertaa

 1. Klikkaa Lisää otteluita..., jolloin näytölle avautuu otteluiden generointivalikko.
 2. Valitse alasvetovalikosta valinta: "kaikkiin vaiheisiin".
 3. Klikkaa Lisää / päivitä ja tapahtuman ottelut muodostuvat automaattisesti ottelulistaan.

Otteluiden lisääminen vaihekohtaisesti

Otteluita on mahdollista generoida myös vaihekohtaisesti. Tämän voit tehdä otteluiden generointivalikosta valitsemalla Lisää otteluita vain valittuihin vaiheisiin. Voit valita ne vaiheet, joihin haluat lisätä ottelut ja voit tarvittaessa määritellä montako ottelukierrosta vaiheen eri lohkoissa pelataan.

Otteluiden tietojen "nollaaminen"

Generoinnin yhteydessä voit tarvittaessa myös "nollata" aiemmin luotujen otteluiden tietoja. Valittavanasi on seuraavat vaihtoehdot tietojen muokkaukseen:

 1. Voit palauttaa otteluiden alkuperäisen järjestyksen
 2. Voit poistaa otteluiden päivämäärät
 3. Voit poistaa otteluiden alkamisajat
 4. Voit palauttaa erien lukumäärät ja kestot sarjojen asetuksien mukaiseksi
 5. Voit poistaa otteluiden ottelupaikkasijainnit
 6. Voit poistaa otteluiden tulokset

Huom. Generointi ei koskaan poista tietoja aiemmin luoduista otteluista, ellet käyttäjänä nimenomaisesti valitse tietojen nollaamista. Otteluiden generointitoiminto ainoastaan lisää tai poistaa otteluita jos olet tehnyt muutoksia lohkokaavioosi.

Otteluiden laittaminen haluttuun järjestykseen

Ottelulistausnäkymässä voit kätevästi järjestellä ottelut haluamaasi järjestykseen ja syöttää niille tarkempia tietoja. Voit järjestellä otteluita raahaamalla haluamasi ottelu eri kohtaan vaiheen sisällä tai käyttämällä ottelun siirtämiseen tarkoitettuja nuolipainikkeita. Otteluita on mahdollista järjestellä ainoastaan vaiheen sisällä, koska seuraavan vaiheen ottelut saattavat riippua edeltävän vaiheen otteluista.

Ottelutietojen pikamuokkaus listassa

Voit muokata ottelulistassa keskeisimpiä otteluun liittyviä tietoja hyvin nopeasti muuttamalla halutun tiedon. Muokattavia tietoja listassa ovat:.

 • Päivämäärä
 • Ottelun alkamisaika
 • Ottelupaikka
 • Erotuomari
Voit valita otteluille ottelupaikat ja päätuomarit vain jos olet lisännyt niitä tapahtumaasi (kts. 2.15 Ottelupaikat ja 2.16 Erotuomarit).

Voit vaihtaa koti- ja vierasjoukkueiden paikkaa keskenään painamalla joukkueiden välissä näkyvää nuolipainiketta. Ottelutapahtumien syöttämiseen (pöytäkirja tai tuloslomake) pääset klikkaamalla Ottelun tiedot -painiketta.

Ottelun taustaväri muuttuu listauksessa ottelun tilan mukaisesti: Ei aloitettu ja käynnissä ovat harmaalla, peruutettu on tummempi harmaa ja päättynyt peli vihreällä. Näin ylläpitäjä näkee yhdellä silmäyksellä, mikä on tilanne pelattavien otteluiden suhteen.
Suosittelemme harjoittelemaan tulosten syöttöä ennen varsinaista tapahtuman ajankohtaa. Ottelut voi esimerkiksi pelata kertaalleen läpi keksityillä ottelutuloksilla. Kun harjoittelu riittää, voit pyyhkiä pöytäkirjamerkinnät painamalla Muodosta ottelut, valitsemalla ruksin "Poista aiemmat tulokset" ja painamalla Generoi. Näin kaikki muut tiedot jäävät paikoilleen, mutta syötetyt pöytäkirjamerkinnät poistetaan.